Kvallopp med Malin och Lasse

I november förra året intervjuade jag Malin Larsson om hennes praktik hos kallblodskungen Jan-Olov Persson. Vi pratade också om att hon hade tagit licens för stor häst.


Hon hade då inte kört sitt första lopp med stor häst men planen var att träna upp travskolans Närby Laser, alias Lasse, och få ut honom på banan. Den 18 april var det dags för kvallopp på Färjestadstravet. Eftersom jag var nyfiken på hur det gick, hur träningen har sett ut och planen framåt så träffade jag Malin för att få svar på det.

Ni har lagt ner många timmars träning, hur har träningsupplägget sett ut?
– Vi har anpassat det efter Lasse och lagt upp det utifrån vad han behöver. Mycket styrka har vi fokuserat på, mycket uthållighet.

Vilken träning tycker Lasse är roligast?
– Han tycker att all träning är rolig, men han älskar när det går fort.

Du ridtränar honom också ibland, är det vanligt att man gör det med travhästar?
– Ja, det är det. Det är olika för varje tränare men det är bra för ryggmusklerna och för att göra snävare svängar som inte går att göra med vagnen.

Hur har Lasse utvecklats av träningen sen i höstas och fram till nu?
– Han har utvecklats mycket, han har blivit mycket lugnare som häst. Han har fått tävlingsdrivet, han tycker att det är kul och blir pigg på ett härligt sätt.

Kvalificeringslopp ska köras under fullt tävlingsmässiga former och det körs över medeldistans. Varför måste man köra ett kvallopp innan man kan anmäla till ett riktigt lopp?
– Det är för att visa att hästen kan sköta sig så att man inte kommer dit med en häst som inte kan bete sig i ett lopp.

Hur vet man att hästen är klar för att anmälas till ett kvallopp?
– Det ligger många timmar av träning bakom så man känner ganska mycket, men vi har även kört banjobb och testat lite var han ligger där och kollat av tiderna.

Man kan lugnt säga att Lasse var redo – stort grattis till godkänt kvallopp. Vilken tid körde ni på?
– Vi körde på 1.34 och det är vi mycket nöjda över. Han gick 1.32 sista 1000 och han gick själv hela loppet så det är mer än godkänt tycker jag.

Ni klarade kvalgränsen med 8 sekunder, hur mycket kollade du tiden under själva loppet?
– Jag kollade den mycket, man vill veta att man klarar det men ändå hålla marginal. Jag körde även mycket på känsla, hur han kändes, så att han kändes fin.

En klassisk fråga, hur kändes det när ni passerade mållinjen?
– Det var nästan lite tråkigt att det var över. Jag älskar att köra häst, älskar farten och allting.

Malin.jpg

Det måste ha varit fantastiskt att känna, ja vi klarade det, för det visste du redan när du passerade mållinjen antar jag?
– Ja, det gjorde jag så det var en lättnad och att han skötte sig så fint i hela loppet. Det var bara positivt.

Lasse har varit på tävlingsbanan förut och tävlat, men det var ett tag sedan. Hur tyckte han att det var att vara tillbaka på tävlingsbanan?
– Jag trodde att han skulle vara lite överallt, lite pigg och så, men han var verkligen hur lugn som helst och laddade upp. Jag tror han tyckte att det var kul.

Hur bibehåller man formen, ser träningsupplägget annorlunda ut inför en tänkt tävlingsstart?
– Nu har vi precis kommit igång, vi testar oss fram men vi fortsätter att köra på med sandintervaller och backintervaller men även mycket motion, skritt och ridning.

Hur ser planen ut framöver, finns det något lämpligt lopp i närtid som du siktar på?
– Vi kollar runt lite och det ser ut att vara ett ganska nära, så det ligger nära nu.

Stort grattis och tusen tack Malin för att du tog dig tid att berätta om kvalloppet med Lasse. Ni har gjort och gör ett fantastiskt jobb och det ska bli jätteroligt att följa hur det går framöver.

Linda Johansson

Publicerad torsdag 7 maj 2020.