Möte med Glenn H Persson

Glenn H Persson är en av Åmålstravets A- tränare.


Glenn H Persson är en av Åmålstravets A- tränare. För ett tag sedan träffade jag honom för ett Travsnack som bland annat gav svar på hur en dag i stallet kan se ut, vilken häst han skulle vilja provköra om han fick välja helt fritt och vad han gör när han kopplar av.

 

Beskriv dig själv med tre ord.

- Snäll, omtänksam och ärlig.

 

När upptäckte du travet och när bestämde du dig för att det var travet du ville jobba med?

- Pappa Weine vann över 1000 lopp och mamma Irene har vunnit trav hon också. Det har funnits i generationer före min tid så det var inget svårt val.

 

Vad minns du av ditt första lopp där du hade en av dina egentränade hästar med?

- Ja, det minns jag väl. Det blev en peng, det gjorde det.

 

Hur många hästar har du i träning?

- Det är nio.

imagel643.png

Glenn och Anotherdewey.

 

Hur ser din träningsfilosofi ut?

- Det är mycket träning, mycket vila och mycket mat.

 

Hur kan en dag i stallet se ut?

- Vi försöker träna dem i lag Monica, Celinn och jag, så att de får träna tillsammans. De äldre hästarna tränar två dagar i veckan och de yngre tränar fyra dagar i veckan. De äldre går snabbjobb två dagar i veckan, unghästarna går två jobb i veckan och två motionsdagar.

Vi börjar med utfordring på morgonen, sen är det utsläpp och skottning, vatten i hagar och i boxar, hö ute och hö inne och sånt där vanligt.  

 

Gör du någon typ av ”besiktning” innan du tar in en häst i träning, vad tittar du på i så fall?

- Nej, man är inte i den sitsen och det finns väl ingen tränare direkt idag som är i den sitsen, att man kan välja och vraka vad man vill ha i träning. Önskehästen är att den har en bra kapacitet, bra motor och bra inställning. När man får in dem är det att de är snälla och uppför sig bra som man undersöker och kontrollerar.

 

Kan man se på en häst att det är en topphäst? På vilket sätt?

- Nej, det kan man inte göra. Det är först när de börjar tävla som man känner att det är en riktig topphäst. Men man kan få lite parametrar när man tränar med teknik och fysik, hur de har det med hjärta och lungor.

 

Hur känner du det?

- Det är pulsen, om hästen är stark och gåvillig och att han lyssnar på mina signaler. En häst som är topptränad och inte vill springa den får stryk av en häst som är sämre men som vill springa.

 

Om du försöker förklarar det med pulsen för oss som inte riktigt har koll på det, hur skulle du förklara det?

-  Det är att de jobbar hårt och mycket och inte behöver anstränga hjärtat så högt. Men det finns alltid undantag, det finns inga skrivna regler men man har lite riktlinjer som man försöker att hålla sig till. En grej när man kör en häst och det känns som att det går i 40- tempo och så kollar man på klockan och då går det i 20- tempo. Det är oftast en bra häst.      

 

Om du tänker tillbaka på dina vinster, finns det någon som värmer lite extra, som du tänker tillbaka på ibland?

- Ja, det är flera grejer som en har fått vara med om. Det största jag har varit med om är när jag vann fem segrar här under samma tävlingsdag när Ändå Något var. Det var väldigt stort. Och så har jag vunnit V75- lopp och när man vinner med egentränat och egentränat går bra, så är det alltid lite extra.

 

Livet som travtränare och kusk är ganska tufft, hur kopplar du av?

- Det är familjen och så jagar jag väldigt mycket.

 

Om du fick välja helt fritt, vilken häst skulle du vilja träna eller provköra?

- Ja, du det finns många att välja på men en sån som Campo Bahia verkar vara intressant tycker jag.  

 

Om du fick gå tillbaka i tiden, säg 20 år, vilket råd skulle du vilja ge dig själv?

- Jag vet inte, jag har varit väldigt lyckligt lottad. För 15 år sedan var jag hos Åke Svanstedt och var med på den resan och det var väldigt framgångsrikt och en jättetrevlig tid. Det finns inget jag ångrar eller skulle ge mig själv som råd att göra något annorlunda tills idag.

 

Under våren var det 5 ungdomar som tog licens för ponny, vilket råd skulle du vilja skicka med dem?

- De har fallenhet för hästarna, det syntes. Att vara snäll och lyssna, försöka vara lyhörd på hästen och vad den ger för signaler.

 

Avslutningsvis - för den som vill komma i kontakt med dig, var hittar man kontaktuppgifterna om man skulle vilja ha häst i träning hos dig?

-  Jag har en Facebook-sida eller googla på mitt telefonnummer och namn så kommer det fram, men det är lätt att få kontakt med mig på Facebook. Annars finns det kontaktuppgifter även på Åmålstravets hemsida. 

 

Tusen tack Glenn för en trevlig pratstund och för att du tog dig tid att svara på mina frågor.

 

Linda Johansson

Publicerad tisdag 16 juni 2020.