Möte med spelansvarig och spelexpert

Den 1 januari 2019 försvann spelmonopolet i Sverige och spelbolaget ATG tappade sitt monopol på spelandet inom sporten. För att få svar på om det har påverkat rollen som spelansvarig på en travbana har jag besökt toto-luckorna på Åmålstravet för ett snack med Pirjo Hagelbrand och Marie Åhl.


Jag har också varit nyfiken på hur man tänker som spelexpert när man komponerar ett system så därför stämde jag träff med Kenth Pettersson och fick en del bra tips som jag ska ta med mig nästa gång jag lämnar in ett system.

Pirjo vad innebär det att vara spelansvarig?

– Det innebär att vi har hand om allt spel, vi ska kunna svara på frågor om spel till de som spelar, se till att 18- årsgränsen följs. Det är i och för sig inte så svårt att följa nu när vi har maskiner där alla måste registreras. Vi ska också se till att det inte sker något konstigt, det är till exempel inte tillåtet för barn att spela, det får inte ske langning av spel och så vidare. Det är det vi kollar på.

Hur länge har du varit spelansvarig på Åmålstravet?

– Spelansvarig har vi bara varit här sedan 1 januari 2019 innan det så var jag toto-chef och lite mer ansvarig gentemot ATG i Stockholm, nu är vi bara för banan.

Spelansvarig2.jpg

Marie den 1 januari 2019 började en ny spellag att gälla. Påverkades ditt jobb utifrån den och på vilket sätt i så fall?


– Ja, det gjorde den. Det blev att de som ska spela måste visa legitimation och norrmän måste ha med sitt pass för att kunna registrera sig. Eftersom alla spel måste registreras så blir det lite mer jobb än tidigare.

Pirjo har ni sett någon minskning i att lägga spel i toto-luckorna?

– Det har minskat en del i luckorna. Vi har ett begränsat antal luckor öppna nu, idag har vi tre jämfört mot 7-8 förut. Det tar också lite längre tid med de nya maskinerna, varje spel ska registreras och det tar alltid lite längre tid. Sedan är det lite svårt för de som spelar att lära sig att det är väldigt bra att ha legitimationen framme när man kommer till luckan, det flyter på lite bättre då.

Marie, förr behövde man väl inte visa sin legitimation när man hämtade ut sin vinst, har ni fått några reaktioner på det?

– En del tycker att det är krångligt, men jag tycker att det är väldigt bra för det är en säkerhet både för kunden och för oss. Tappar man sitt kvitto är det ingen som kan hämta ut din vinst, utan du måste ha din legitimation med för att visa att du är du.

Pirjo, vilken spelform är den vanligaste här på Åmålstravet för de som spelar i luckan om vi bortser från V86 och GS75?

– Väldigt mycket tvilling, mycket vinnar- och platsspel. Det är väl det som det är mest spel på tror jag.

Vilken är den största vinsten som har betalats ut här på Åmålstravet?

– Bra fråga, jag har faktiskt ingen aning säger Pirjo. Det är kanske den norska kunden vi hade förra året säger Marie. Men vi kommer inte ihåg hur mycket pengar det var.

Kenth Pettersson, du är spelexpert, hur började ditt travintresse?

– I stort sett sedan jag flyttade hit till Karlstad 1978 från Katrineholm och jag hittade Färjestadstravet. Sedan hade jag sett hästarna i pauserna på fotbollsmatcherna i Tipsextra.

Hur länge har du gett speltips?

– Jag har skrivit sport sedan 1987 på frilans i Värmlands folkblad (VF), 1993 var mitt första travjobb åt VF och några år senare började jag vikariera för Lars ”Tvåan” Nilsson som sedermera avled 2011 och då jobbade jag fullt ut åt VF med tips och referat från tävlingarna.

När börjar du läsa in dig på loppen?

– När man gör tipsen till travprogram då har man två timmar på sig, startlistorna blir klara klockan 15 och klockan 17 är det deadline. I bästa fall är det en öppen proposition så att du kan se vilka hästar som är anmälda. Sen vet du inte vilket spår de får och i vissa fall inte vilken kusk som ska köra dem. Då får man gå en hel del på gammal information och känsla så att säga. Gör jag tipsen i tidningarna då gör man det kanske tre dagar innan tävlingen går och då har man två dygn på sig att kolla i lopparkiv, ringa och prata med kuskar och tränare och så vidare.

Hur mycket tid lägger du på det?

– Det är åtskilliga timmar om du ska kunna göra ett bra jobb och det vill man, eftersom jag står med mitt namn i programmet. Det är många timmar inför varje tävlingsdag och så ser man i princip alla lopp som körs i Värmland live och på lajven om man inte är på plats.

Hur gör/tänker du när du analyserar loppen?

– Mycket hästens form, vem som kör hästen och vem som tränar hästen. Sen beror det på om du hinner få information om den ska tävla barfota för första gången eller några andra intressanta utrustningsändringar som tränare säkert gör för att hästen är i form.

Du brukar ha med det vi på travspråk kallar för en skräll. Kan du förklara vad en skräll är för den som inte vet?

– Det är en häst som är lite spelad, som är långt ifrån nån favorit och kanske har ett dåligt spår och lite andra saker som gör att den hästens vinstchans inte är så stor.

Hur tar du ut en skräll, vilka är kriterierna för att du ska anse att det är en skräll?

– Brukar säga såhär, en bra kusk är rätt bra även fast hästen inte är så bra, som till exempel nu när vi är på Färjestad och Björn Goop kör hästen för första gången och har ett dåligt spår. Vi såg här när det var V75 och han lyckades vinna med en 35- oddsare.

Det finns många olika spelformer, vilken är den roligaste tycker du?

– V75 är det som är lagom svårt och du har även chans att få pengar på fem och sex rätt.

Vilken är den viktigaste informationen i ett travprogram enligt dig?

– Egentligen är det hästens formrad, man får oftast se de fem senaste starterna hur det har gått.

Om man är nybörjare som spelare, kan du ge några tips på vad man behöver tänka på. Hur ska hästen se ut tycker du?

– Att hästen rör sig rytmiskt och kanske spelar lite med öronen och ser allmänt glad ut. Då verkar det som att den är lite på hugget och säkert kan göra en bra prestation.

Stort tack Pirjo, Marie och Kenth för att ni tog er tid och berättade för mig om era uppdrag, det var intressant och lärorikt.

Linda Johansson

Publicerad torsdag 6 februari 2020.