2019 års travgala

Det är lördag kväll och jag befinner mig på Stadshotellet i Åmål. Det är väldigt trevlig och mysig stämning och det är dukat för fest och det är inte vilken fest som helst.


Under årets första veckor är det nämligen brukligt att det arrangeras travgalor runt om på Sveriges banor och så görs det givetvis även på Sveriges trevligaste bana, Åmålstravet. 2019 års främsta två- och fyrbenta prestationer ska hyllas ikväll.

Iia Abenius, travbanechef – Hur mår du en sån här kväll?

– Jag har feststämning, jättekul!

Berätta om kvällens gala och varför det är viktigt att Åmålstravet har en travgala?

– Dels så tycker jag att det är fantastiskt kul när vi kan träffas och vara lite uppklädda och det är fest, lite glitter och glamour. Det är också oerhört viktigt att lyfta fram föregående års prestationer och som sagt, alla har sina egna travgalor så varför ska inte vi har vår? Det känns som att galan är uppskattad och vi delar ut många priser för att vi ska kunna lyfta fram vitt och brett.

Vad ser du mest fram emot under kvällen?

– Att få se reaktionen när man blir uppkallad till scenen för att få ta emot sitt pris. Jag tycker också att det är roligt att se alla mingla med varandra, det är god stämning. Det är roligt.

Efter en mycket trevlig gala med många värdiga vinnare så träffade jag några av dem för ett kort snack.

Malin Larsson, du vann två kategorier ikväll, kan du berätta vilka?

– Ja, jag vann årets ponnykusk och en PonnyElitVecka på Wången.

Vad innebär det med PonnyElitVeckan?

– Jag har aldrig varit där så jag vet inte riktigt men det är de mest framgångsrika på varje bana som samlas i en vecka och hittar på saker.

Vad betyder det för dig att få sådana här priser?

– Det betyder jättemycket. Jag tänkte redan förra året när Felicia vann att jag vill också stå där. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

Lars-Erik Karlsson, vad var det för pris du fick?

– Vi fick för vårt 5-åriga sto, Teknodiva. Hon gjorde några starter här före hon gick upp till Alf Jonsson i våras. Hon sprang in 43 000 och tog en seger tror jag. Det är jättebra, sen tävlade hon inte här längre utan sen gick hon dit upp.

Vad innebär det att vinna ett sånt här pris?

– Det är roligt, det är ett bevis på att hästarna har gått bra och att det fungerar.

Har du haft en bra kväll?

– Ja, jättebra kväll med trevligt sällskap, bra mat och en fantastiskt god efterrätt.

Anders Bäckström, du är hästägare, vilket pris var det du fick ikväll?

– Det var för vår Carlos Lennon, en treåring som har visat tendenser till att kunna vinna lite pengar. Det var en vinst och lite andra placeringar så det var riktigt roligt.

Vad betyder ett sånt pris?

– Det är en uppmuntran, det är roligt. Jag har inte varit med i det här, jag är mjölkbonde egentligen från början, men har alltid haft med djur att göra. Sålt havre till djur har vi gjort hela livet, så jag har halkat in lite sådär på det här, det är spännande och kul.

Kvällen har varit bra då tänker jag?

– Jajamän, det har varit trevligt och god mat.

John Ö Jensen, vilket pris fick du ikväll?

– Årets A-tränare.

Det är ju ett jättefint pris.

– Ja, men konkurrensen kanske inte var så väldigt tuff. Vi är bara fyra stycken så det är inte som på storbanorna.

Vad betyder priset?

– Det är viktigt för mig. Jag är en liten tränare på banan om man säger så, vi är tre som har ungefär samma antal hästar så det är väldigt viktigt.

Har du haft en trevlig kväll?

– Absolut, det är alltid trevligt.

Therese Andersson, vilket pris fick du ikväll?

– Årets 4-åriga kallblod, Tjomsensin.

Vad betyder det att vinna ett sånt pris?

– Det betyder jättemycket. Jag vet inte hur jag ska förklara, det är motivationen till att fortsätta och att det är roligt. Det visar att man har lyckats.

Har kvällen varit trevlig?

– Ja, det har varit jättetrevligt.

Iia, avslutningsvis, hur skulle du vilja sammanfatta kvällen?

– Jag tycker att det har varit en kanonkväll med många fina hyllningar till våra aktiva, både fyrbenta och tvåbenta, som har presterat väldigt väl 2019. God stämning, vi har varit 100 personer och det är riktig feststämning. Nu fortsätter kalaset med kaffe och dessert och sen får vi se vem som stänger stället.

Det kanske blir du?

– Nej, jag tror inte det säger Iia med ett skratt.

Stort grattis till alla som vann pris på travgalan och ett stort tack till er vinnare som jag fick intervjua. Tack till alla som på ett eller annat sätt var delaktiga i arrangemanget. Det var en mycket trevlig galakväll med god mat och trevligt sällskap som kryddades med en stor överraskning för min del – jag fick nämligen pris som Årets Eldsjäl. Lite chockartat men så roligt och det mycket fina priset står väl synligt hemma hos mig. Jag är så glad, stolt och tacksam för priset.

Linda Johansson

Publicerad torsdag 20 februari 2020.