{{next.header}}
I dessa tider är det så klart ett helt rätt beslut. Vi är många som verkligen saknar att gå på trav, men jag tror att de flesta liksom jag är glada att tävlingarna fortfarande får köras. Jag har besökt Sportkontoret för att prata med travbanechef Iia Abenius om hur hon tänker inför säsongsstarten.
På valborgsmässoafton är det säsongspremiär med lunchtrav, men som sagt en annorlunda sån än normalt. Tävlingarna kommer att köras men utan publik, har det varit någon skillnad i er planering utifrån det?
– Ja, så klart. Det handlar om det här att bygga ett trevligt evenemang och så vidare på publiksidan, där har vi så klart fått tänka om. Men vi är glada att vi får tävla.
Andra sporter ställer in sina tävlingar, varför gör inte travet det?
– Våra tävlingar är en arbetsplats. Det är många småföretagare som är beroende av detta, det är mångas levebröd helt enkelt. Vi är inte heller någon allmän sammankomst i och med att vi har stängt publiksidan. Vi är väldigt restriktiva i vilka som får tillträde på tävlingsdagen, det är enbart de som har en arbetsuppgift. Varför vi också kan fortsätta är för att vi har väldigt stora ytor, man har inte den fysiska kontakten. Vi försöker sprida ut hästarna och omklädningsrummen är stängda, man får byta om i sin bil eller i boxen eller komma förberedd. Sen är det också direktiv från myndigheter att de arbetsplatser som kan hålla igång ska göra det. Det är en arbetsplats helt enkelt, vi går till jobbet.
Även normalt sett släpps inte vem som helst in på stallbacken en tävlingsdag, nu är det än mer begränsat. Vilka får tillträde till stallbacken och själva anläggningen?
– Det är de som har en arbetsuppgift, en syssla att genomföra. Funktionärer, tränare, kuskar och hästskötare.
Vanligtvis brukar vinnande ekipage, tränare, ägare och skötare få hederspriser och bli intervjuade i vinnarcirkeln, men så blir det inte. Uppmärksammas vinnande ekipage på något annat sätt under dagen?
– Det ska vi absolut göra. Vi jobbar på det så det får bli en positiv överraskning för nästa veckas vinnare. Självklart ska vi uppmärksamma de som vinner.
Om vi tittar på en vanlig dag, hur kan den se ut på anläggningen? Tränas det på, hur ser det ut där?
– Banan är öppen för träning och så vidare så det är full fart. Jag känner inte att det har blivit minskat nyttjande av anläggningen utan man tränar på för man siktar på att ta sig till den här arbetsplatsen, det vill säga travtävlingen.
Det är också beslutat att pausa alla provlopp, bygdetrav, ponnytävlingar och ponnykval. Hur ser verksamheten ut för travskolan?
– Travskolan får än så länge hålla igång, men självklart så tar vi bort all vistelse inomhus. Vi är ute och så har vi alla ett eget ansvar, känner jag av minsta förkylning eller något sånt där så får man stanna hemma.
Om vi försöker att bortse från coronavirus och tänker en normal säsong. Åmålstravet är en sommarbana och man skulle kunna tro att det är lugnt när det inte är tävlingssäsong, men så är det ju inte. Kan du beskriva det vardagliga arbetet.
– Sommarbana, ja, i år har vi faktiskt tävlingar från 30 april till 1 november så sommaren är lång här i Åmål. Det är budgetarbete, planering av nästa års tävlingsdagar, det är marknadskampanjer, stort som smått. Jag fick en fråga en gång, jaha men vad gör du när ni inte har tävlingar. Det är full fart året runt faktiskt i och med att vi är en öppen anläggning. Vi har öppet 365 dagar om året.
Hur ser en normal tävlingsdag ut för dig som travbanechef?
– Jag kommer hit några timmar innan och kollar läget. Går runt på stallbacken för att hälsa på aktiva och funktionärer. Jag tycker att det är viktigt att vara med på våra funktionärsmöte så de är jag alltid med på. Sen kan det vara så att vi har någon samverkanspartner som har köpt travdagen och då är jag med dem lite grann. Jag har också en väldigt rolig arbetsuppgift på tävlingsdagarna och det är att jag har placerat mig själv i vinnarcirkeln för att få träffa dagens vinnare.
Avslutningsvis, vad är det som gör Åmålstravet till Sveriges trevligaste travbana?
– Det är att banan är liten, det är väldigt trevligt att vara här och den är mysig. Är det så att jag står vid staketet till banan så oavsett var hästen än befinner sig på banan så hör jag den. Jag tycker att vi är ett härligt gäng som jobbar här, bra aktiva som deltar, är positiva och kommer med bra inspel. Jag tror att man känner sig välkommen. Det är min känsla i alla fall.
Stort tack Iia för att du tog dig tid att prata med mig och lycka till med premiären!
Linda Johansson