Möte med A-tränare Jonny Johansson

Jonny Johansson är en av Åmålstravets A-tränare. Han har hållit på med trav i 40 år, jag tänkte bland annat kolla med honom hur en dag i stallet kan se ut och vilken träningsfilosofi han har.


Beskriv dig själv med tre ord.
– Arbetsam, snäll och envis.

Jonny.jpg

När upptäckte du travet och när bestämde du dig för att det var travet du ville jobba med?
– Jag började gå på trav med min pappa redan i 7-8-årsåldern här på Åmålstravet, men då var det mer på publiksidan. Sen började jag i 14-15-årsåldern att springa i stallarna här på Åmålstravet och sen har jag blivit kvar i princip kan man säga.

Vad minns du av det första loppet där du hade en av dina egentränade hästar med?
– Det minns jag väl inget större av för jag tror inte att det gick speciellt bra.

När ungefär tror du att det var?
– Jag har varit egen här i Åmål sedan 98/99 så det var någon gång där som jag tog ut min första egentränade häst. Men som sagt, jag tror inte att det gick särskilt bra för jag kommer inte ihåg det.

Hur många hästar har du i träning?
– Just nu har jag bara tre stycken. Det har varit en nedåtgående trend under en längre tid tycker jag. Jag har flyttat in till Åmålstravet sen ett år tillbaka och jobbar för att få in fler hästar.

Hur ser din träningsfilosofi ut?
– Att man får till en kontinuitet och tränar dem mycket, det är det som är filosofin.

Hur kan en dag i stallet se ut?
– Måndag till fredag börjar jag mellan klockan 6-7. Det är utfordring på morgonen, sen ska man ut och köra de som ska köras och så ska det mockas. Sen hjälper jag en del amatörer med att köra fort och med skoning under dagen. I och med att jag inte har så många hästar nu så får man försöka att hitta på lite mer. Det finns ganska mycket skoning, men det sliter på kroppen. Jag har hållit på i 40 år med travet så det är klart det känns i kroppen, man får försöka att begränsa det lite grann.

Jag gissar att du gör någon typ av ”besiktning” innan du tar in en häst i träning, vad tittar du på?
– Nej, jag gör väl ingen direkt besiktning så utav hästen. Man förhör sig mer så att det inte är en helt tokig häst som man ska ha hand om men någon speciell besiktning gör jag inte utan man går in ganska förutsättningslöst inför varje individ man får in.

Kan man se på en häst att det är en topphäst? På vilket sätt?
– Nej, det vet jag inte riktigt. De ser lite olika ut de flesta tycker jag, även de som är bra. De brukar ha en viss utstrålning, det tycker jag.

Om du tänker tillbaka på dina vinster, finns det någon som värmer lite extra?
– Jag hade en häst som hette Tom Red som jag köpte in från en liten uppfödare i Töcksfors. Den hästen tränade jag fram själv och åkte upp till Solvalla med när han var tre år och vann där. Det är klart att det värmde mycket att åka till Solvalla och möta Stig H Johansson och Jim Frick och så tog han min första seger på Solvalla så det är klart att det kändes ju nästan lite overkligt.

Livet som travtränare är ganska tufft, hur kopplar du av?
– Jag kopplar av i naturen, på sommaren plockar jag lite kantareller och bär. Jag har en hund emellanåt som jag är ute i naturen med, jag lyssnar mycket på musik och umgås med vänner.

Om du fick välja helt fritt, vilken häst skulle du vilja träna eller provköra?
– Ja, det är klart det finns många fantastiska hästar. På rak arm så är det de bästa naturligtvis som Propulsion och den Björn (Goop) kör, Face Time Bourbon. Det är klart att det vore en upplevelse.

Om du fick gå tillbaka i tiden, säg 20 år, vilket råd skulle du vilja ge dig själv?
– Det är att när man når framgång, att man ska hålla igen lite och kanske inte dra på sig för mycket. Att man har bra koll hela tiden, det tror jag är viktigt.

Avslutningsvis – vi har ett gäng ungdomar som tar licens för ponny, vilket råd skulle du vilja skicka med dem?
– Att vara snäll mot hästarna, pyssla mycket med dem. Helt enkelt vara snäll mot djuren, det är det rådet jag vill ge.

För den som vill komma i kontakt med dig, var hittar man kontaktuppgifterna om man skulle vilja ha häst i träning hos dig?
– Man kan googla på travtränare Jonny Johansson, kolla på Åmålstravets hemsida eller så kan man komma in till Åmålstravets stallbacke för jag har ett fint stall här. Alla är välkomna.

Stort tack Jonny för att du tog dig tid för att svara på mina frågor, det var en mycket trevlig pratstund.

Linda Johansson

Publicerad torsdag 9 april 2020.