Välkommen till Travskolan Livi Limit

 

För ett tag sedan ringde telefonen, – Hej, det är Iia, har du lust att följa med mig och hämta hem travskolans nya häst, Livi Limit? Det fanns bara ett svar på den frågan – självklart hänger jag med, så himla roligt med en ny häst!

Iia vi träffades här på Åmålstravet, krokade på hästtransporten och så drog vi iväg, vart skulle vi någonstans?

– Livi stod i Örebro hos en proffstränare så det var dit vi skulle åka.

Jag tror att både du och jag föll för Livi direkt när vi såg henne på stallgången eller vad säger du?

– Ja, hon stod där och mötte oss när vi kom. Alldeles chokladbrun med fyra vita hovar och de snällaste ögon man kan tänka sig. Hon stod som ett ljus, det var nästan som att hon sa hello!

Hur kom det sig att travskolan köper en ny häst, en starthäst?

– Det är delvis en återkoppling till vårens körlicens där vi har flera ungdomar som inte har tillgång till egen häst. Jag tycker att det här är nästa naturliga steg att vi skaffar en travhäst till travskolan för att ge alla möjligheten till att kunna starta och komma igång. Det är inte alla givet att ha möjlighet till det och sedan vet jag inte hur lätt det är att få styrningar när man är ung och oerfaren så det tycker jag är vår travskolas ansvar.

Det är ju alltså viktigt att Åmåls travskola nu kan erbjuda en starthäst?

– Ja, jag ser det som ett helt naturligt led i vår utveckling. Det är en trappa som hela tiden utvecklas, man brukar säga när tar det slut? Det gör det ju egentligen aldrig, då hittar vi något nytt.

Hur hittade du Livi?

– Det var genom vår hovslagare Maria Lundgren, hon tipsade mig om att Livi fanns och att de letade nytt hem till henne och på den vägen var det.

Hur har hennes första tid varit här i hennes nya hem?

– Vi har tagit det väldigt lugnt med henne, första veckan så fick hon bara vara och pejla av läget. Hon är ju van att komma hit och tävla och nu ville vi att det skulle vara lite mer lugn och ro. Hon ser väldigt fin ut tycker jag, hon tar det med ro.

Hur är hon att ha att göra med?

– Väldigt snäll, står som ett ljus och jag ser inga utmaningar.

Hur ser planen ut, blir det någon start i närtid?

– Hon är startklar, det är hon men jag tycker att det är viktigt för henne att landa här hos oss nu och dessutom att alla som ska börja köra henne får lära känna henne och att vi skyndar långsamt. Så bråttom är det inte utan vi ser vart det tar vägen.

Har någon varit ute och kört henne än?

– Ja, Bengt har varit ute och kört. Bengt ska vara min högra hand i det här projektet är det tänkt.

Eftersom undertecknad var nyfiken på hur Livi var att köra så tog jag givetvis även ett snack med Bengt Persson.

Bengt, kan man säga att du är Åmålstravets allt-i-allo?

– Ja, det kan man nog göra. Jag är med på allting egentligen.

Beskriv lite kort vad det innebär att vara med på allting.

– Jag sköter alla grejer i stallarna och sladdar banor, allting som hör till travet.

Nu är jag nyfiken, du har varit ute och kört Livi, hur var det?

– Det var en normal fin häst att köra. Inga större problem alls, hon fungerade fint tycker jag.

Vad är det du vill känna i en häst när du kör den första gången?

– Det är väldigt svårt att förklara, det är medfött i och med att man har växt upp med hästar i hela sitt liv och haft mycket att göra med dem, då får man en viss erfarenhet i hur de fungerar.

Vad berättade du för Iia när du kom tillbaka efter att ha kört henne första gången?

– Att hon fungerade bra och inga större problem, en fin häst för en travskola.

Om jag har förstått det rätt så kommer du att vara med och coacha ungdomarna när de ska börja köra Livi, hur kommer det att vara?

– Det tror jag säkert kommer att gå bra. Jag kan ju vara med och stötta bakifrån i alla fall, det är inga större problem.

Ni som följer Åmåls travskola på Facebook kunde se när Iia lastade Livi på transporten, det gick som en dans, hon gick snällt på. Innan vi lastade och åkte så pratade Iia och Per Fromell, proffstränare på Örebrotravet och som har haft Livi i träning, om hur Livi är som häst. De gick bland annat igenom vad hon äter och vilken utrustning hon har gått med i lopp. När jag hörde dem prata så funderade jag på vad det är man vill veta när man precis har köpt en ny häst, vilken information vill man ha så jag frågade så klart Iia om det. – Dels vill man veta lite grann kring hur hon uppför sig, är det någonting speciellt när man går till och från hagen eller om det är något när man är ute och kör. Utrustning kan jag väl också tycka är lite intressant, sedan ska man ju alltid bilda sig sin egen uppfattning men det finns ingen anledning att ändra på någonting som hästen har gått med och presterat bra med, säger Iia.

När vi åter landade på Åmålstravet så fick jag äran av att lasta av Livi och installera henne i sin box. Lika snällt som hon gick på transporten gick hon av och blev varmt välkomnad av sina nya kompisar i stallet, alla mötte henne med gnägg och waow – vilken snygg brud, en riktig pingla.

Det finns ett citat av Winston Churchill som jag tycker sammanfattar dagen på ett mycket bra sätt, han ska ha sagt någonting i stil med: ”Det är något med utsidan av en häst som är bra för insidan av en människa”. Håller du med mig om den sammanfattningen Iia? – Ja, absolut. Jag skulle inte vilja ha ett liv utan häst, det berikar något otroligt.

Innan jag avslutar så måste jag berätta att i den värsta regnskur som stod att få var jag och Iia ute och körde Livi. Att det regnade gjorde inget alls, jag tror knappt att jag hade märkt av vädret om det inte vore för att Livi gick och frös. Att köra häst är något av det bästa jag vet, ska så klart inte sticka under stolen med att det är trevligare när det är soligt, eller åtminstone uppehåll, men när chansen ges att köra häst så tar jag den oavsett väder. Livi  var oerhört trevlig att köra, så jag hoppas att jag får köra henne snart igen, hon var lyhörd och lyssnade på kommandon. Det ska tilläggas att vi bara körde två varv på banan, sedan fick hon gå in i värmen och fick sin nya ”pyjamas” på sig så hon blev snart varm och go igen.

Jag är glad och tacksam att vara en del av Åmålstravet och travskolan. Det är fantastiskt att man erbjuder en starthäst för de som tar licens och som kanske inte har möjlighet att ha en egen starthäst, jag tycker att det visar på att man satsar på och tar ansvar för framtiden. Det är de som idag går på någon av travskolans kurser som är morgondagens kuskar och vem vet, kanske deltar nästa stjärnkusk i detta nu på någon av vår fina travskolas kurser.

Linda Johansson