Tillbakablick på året och säsongen 2019

År 2019 börjar gå mot sitt slut och i december är det vanligt att man gör en tillbakablick på året som har gått. Jag är nyfiken på hur man på Åmålstravet sammanfattar året och säsongen så därför tog jag en pratstund med travbanechef Iia Abenius. Först tänkte jag dock göra en kort tillbakablick på hur Travsnack med Linda startade. Jag har varit med om så många roliga händelser, trevliga möten och utmaningar tack vare mitt intresse för hästar och trav och egentligen skulle jag vilja berätta om alla, men då skulle detta inlägg bli jättelångt så det får bli några få av dem.

Det började med att jag och Iia kom överens om att jag skulle skriva inlägg för Åmålstravets hemsida om aktuella händelser, intervjuer med aktiva, funktionärer och så vidare. Inför säsongspremiären den 13 maj träffade jag och intervjuade catchdrivern Carl Johan Jepson som var regerande banchampion, efter det har det rullat på och innan årets slut kommer det ha blivit 18 inlägg på hemsidan.

I inlägget därpå skrev jag om hur jag hittade mitt intresse för hästar och trav. När det var publicerat hörde chefen för Radio 45 , Bente Hjelm, av sig och undrade om jag kunde tänka mig att ställa upp på en radiointervju. En aning nervöst men jag tackade ja och det ledde till att Bente frågade mig om jag kunde tänka mig att göra korta inslag om trav för Radio 45. Att få göra radioinslag om hästar och trav, ett sånt fint erbjudande gick det inte att tacka nej till och det första inslaget sändes i höstas. Det var en intervju med Fredrik Pettersson innan han körde häst för första gången och en pratstund med honom även efter. Han körde tandem med Glenn H Persson som är proffstränare på Åmålstravet, även han är med i inslaget, och lite extra roligt var att hästen som Fredrik fick köra, You Again, är Fredrik med och deläger och det är Glenn som tränar. Med dagens Travsnack med Linda har det blivit sju inslag.

En av profildagarna för Åmålstravet är V86 i juni. Här fick jag i uppdrag att göra en publikundersökning och den visade att profileringen Sveriges trevligaste bana stämmer – publiken skriver under på det. Orden som i princip alla jag pratade med använde för att beskriva banan var trevlig och gemytlig. Jag fick även förtroendet att göra kvällens andelsspel för V86 och V5, V5 gick in tack vare att en av hästarna på systemet ströks och reserven som gick in vann – ibland ska man ha lite tur. Denna tävlingsdag är en av mina favoritdagar och det blev en magisk avslutning på kvällen. När sist loppet gått i mål och solen sänkt sig ner bakom skogen smög dimman in och lade sig som ett täcke över banan. Det var som att naturen talade om att nu är det dags att åka hem.

I augusti var en av tävlingsdagarna en breddloppsdag. Denna dag sticker ut lite för mig för jag fick äran att göra vinnarintervjuerna, vilket jag aldrig hade gjort förut. Vet inte hur många timmar jag lade på att förbereda mig. Jag lyssnade på intervjuer på Youtube och jag önskar att jag hade kunnat visa hur mitt travprogram såg ut. Det var preparerat med många frågor till kusk, tränare, skötare och ägare. Till en början var det lite nervöst men det släppte ganska snart och det var ett jätteroligt uppdrag att få. En av intervjuerna kommer jag att bära med mig länge. Det fanns ett insprängt ponnylopp under dagen och jag kommer inte ihåg hur jag formulerade frågan till tjejen som vann men att höra hennes genuina glädje och äkta kärlek till sin häst i svaret var fantastiskt. När hon började darra på rösten samtidigt som hon berättade att hästen som hon även tränar och äger är hennes bästa vän så kände jag att jag höll på att få tårar i ögonen – hästar berör verkligen.

Om man tittar på året och säsongen så har det varit fantastiskt tycker jag, vad säger du Iia?

– Ja, jag kan inte annat än att hålla med. Det är ju lite olika bitar, men om vi tittar på det sportsliga först och främst så har vi haft tio tävlingsdagar totalt och vi har haft väldigt bra anmält till samtliga lopp så där har vi hamnat på plussidan i år. Vi har en strategi som styrelsen tog och det var att istället för att höja vissa lopp så har vi lagt krutet på att så många som möjligt ska få ta del av prispengarna så vi har haft åtta placerade i varje lopp. Det har varit mycket uppskattat att vi har gjort en lite annan paketering, det är fina hederspriser till skötare, ägare och kusk. Det är viktigt att ha med hästskötaren tycker jag. Sen har vi också testat att dela ut en VIP- matbiljett så att man äter bra och riktig mat när man som aktiv kommer till en tävling. Det har också varit populärt så det kommer vi att fortsätta med även under 2020. När det gäller publiken så har vi en fantastisk publik här på Åmålstravet, jag har räknat ut att vi har 1 241 besökare i snitt per tävlingsdag. Det är jättehärligt med glada människor runt omkring.

Vi har tre profildagar årligen som vi kan lyfta fram. Det börjar med V86 i juni då eliten kommer till Åmålstravet, bra med publik och fin sport helt enkelt. Vi har Bluestravet och i år ändrade vi om från att tidigare ha haft det som en breddag. Då kom proffsen hit och det blev ett riktigt lyft sportsligt och även publikmässigt. Vi har också vår alldeles egna speciella dag som vi än så länge är ensamma om i Sverige, högervarvet. Vad vi gjorde i år var att vi också körde dubbeltrav och hade världspremiär för ponny med en heldag i högervarv och det var också väldigt lyckat. Jag har fått bra feedback från de aktiva som anmälde till den dagen så nu ska vi skruva lite så att man kan anmäla till fler proppar då ponny får starta två gånger per dag. Vi har haft två breddagar under säsongen, en utav dem stod ut lite extra då vi fick till ett bra samarbete med Idrottskul Åmål-Säffle vilket innebar att det var cirka 15 föreningar här på publikplats. De visade upp sig och man fick testa på, vi hade till och med konståkning i början av september på plast- is och vi var uppe i nästan 1 200 besökare. Det var roligt för det var en helt ny målgrupp som kom till travbanan.

Alla travbanor i Sverige jobbar med och uppmuntras att skicka in sina guldkorn om sånt man har gjort bra. Där har vi skickat in några stycken, vi hade en licenskurs i våras för ungdomar och vuxna där vi hade åtta deltagare. Det som var extra kul var att det var sex stycken under 20 år som gick från ponny till stor häst. Det blev vi uppmärksammade för. För breddagen med idrottskul fick vi också uppmärksamhet centralt ifrån. Sen avrundade vi säsongen med en väldigt kul publiktävling som en av våra aktiv familjer hade skickat med. Det var Lennart Lundgren som kom med idén att alla som betalde entrén och svarade på en fråga hade chansen att vinna halva entréintäkten och det gav väldigt fina resultat. Vi mer än dubblade betald entré den dagen. Denna tävling är något som jag gärna vill fortsätta med.

Om vi tittar på antal hästar i träning knutna till våra tränare som har hemmabana Åmål, så har vi ökat fem procent mellan 2018-2019. Allt det sportsliga under året har lett till att vi har fått en extra tävlingsdag 2020. Jag slog så många mentala frivolter så det går inte att beskriva. Det känns fantastiskt roligt att kunna stå som värd för elva tävlingsdagar nästa år. Vi har också haft väldigt bra prestationer med travskolans ponnyer. Våra ungdomar har tävlat och säsongen avslutades med vår riktiga hjälte Ernst Rafael som gick nytt rekord den 18 november med Malin Larsson i sulkyn. Jättekul!

Det har skett en hel del utveckling också på arenan, vad kan du berätta om det

– Ja, vi drog igång ett Leaderprojekt. Det är Leader Framtidsbygder och EU- medel som man kan söka på landsbygden för att utveckla och det gjorde vi tillsammans med nybildade islandshästföreningen Drifandi. Den ovalen och paddocken stod klar efter ungefär sex veckor så nu finns den på vår innerplan och den kan vi använda i utbildningsverksamheten. Vi har en helrenoverad restaurang där Åmåls stadshotell med Elisabeth och Lasse Orava har drivit den under 2019 och nu är det klart att de kör på under 2020. Vi har också gjort en sandbana som är 500 meter lång i anslutning till rakbanan för att vi ska kunna erbjuda våra aktiva ett smörgåsbord så att de kan anpassa och välja vad de vill träna. Vidare målar och fixar vi hela tiden och kul är det.

Avslutningsvis, om du får sammanfatta säsongen med tre ord, vad skulle du säga då?

– Då skulle jag säga härlig publik, välfyllda bra sportsliga lopp och utveckling, att vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till alla medarbetare på Åmålstravet, alla funktionärer, toto- personal, våra aktiva och vår härliga publik. Varmt välkomna 2020!

Undertecknad är oerhört tacksam för alla trevliga möten som jag har haft i år tack vare travet. Tack Iia för att du har skapat möjlighet till dessa möten och för att jag får skriva inlägg för hemsidan. Tack också till Bente för att jag får göra inslag för Radio 45, det är verkligen superkul att få göra inlägg både i skrift och i tal. Även om det är ett tag kvar så har jag börjat se fram emot nästa säsong som startar med lunchtrav på Valborgsmässoafton.

Tack till er som har läst inläggen i år, jag önskar er en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Linda Johansson