The Right Way med världspremiär för ponnytrav i högervarv och Grand Slam 75

Solen brukar lysa över Åmålstravets oval när det är tävlingsdag, helgens dubbeltrav är inget undantag. Åmålstravet är enda bana i Sverige som tävlar i högervarv och har så gjort sedan 2011. Att hästarna springer i högervarv ger en unik upplevelse för aktiva, publik men även för hästarna.

Under lördagens tävlingar var det världspremiär för heldag med ponnytrav i högervarv – The Right Way. Dagen var ett samarbete med Värmlands Ponnytravsällskap (VPTS) och totalt kördes det 12 lopp i distanserna 880 och 1680 meter.

   Seger för hemmaekipaget Bonita III & Felicia Persson.

Johan Amsköld (tidigare sportchef på Färjestadstravet) skötte intervjuerna i vinnarcirkeln och refererade loppen. En av de vinnande kuskarna fick frågan om hur upplevelsen var att köra i högervarv, svaret var att det var en rolig upplevelse att köra åt ”fel håll”, men att det inte var särskilt svårt. Dagen bjöd på flera spännande lopp och efter viss dramatik, hästen som var först över mållinjen diskades, blev det en hemmaseger i form av Bonita III och Felicia Persson. I intervjun i vinnarcirkeln berättade Felicia att hon kört snabbjobb några gånger under veckan, så att hon känt sig lite hoppfull på förhand men att det blev långt fram till ledaren under loppets gång. En seger är dock alltid en seger som Johan konstaterade i slutet av intervjun. Flera av dagens toppkuskar har börjat sin karriär som ponnykusk och vi har med all säkerhet sett några av morgondagens toppkuskar på banan och i vinnarcirkeln idag.

För er som följer @ungatravet på Instagram kunde ni se Malin Larssons (ponnykusk på Åmålstravet) rapportering där och har ni missat det så rekommenderar jag att ni kollar på det i efterhand.

Iia Abenius (travbanechef) världspremiären för heldag med ponnytrav i högervarv är genomförd, hur tycker du att dagen blev?

– Helt fantastisk! Hela 80 ekipage var anmälda, men på grund av några strykningar var det 75 som genomförde loppen. Känslan jag fick genom att gå runt och känna aktiva på pulsen var att dagen var rolig och annorlunda.

– Det jag tar med mig som förbättringspunkt är att vi behöver justera propositionerna lite till nästa år. Dels för att fler ska kunna anmäla men även justera distansen för kat A så att tiderna blir officiella. Distansen i år kördes på 880 meter och då räknas inte tiden, placeringen syns dock i raden för ponny. Jag hade önskat lite mer publik, men det skyller jag på värmen, det var extremt varmt.

Kommer The Right Way för ponny bli ett återkommande evenemang på Åmålstravet?

– Absolut vill jag gärna ha det, men först ska vi göra en grundlig uppföljning med de aktiva. Det är ju först och främst för våra barn och ungdomar vi gör detta.

På söndagen genomfördes en av de ”stora tävlingsdagarna” på Åmålstravet, The Right Way med Grand Slam 75. Iia hur skulle du beskriva dagen?

– En härlig dag med mycket fina hästar och bra kvalité på tävlingarna. Personligen upplever jag dagen i sin helhet som positiv, rolig och att vi gör någonting unikt och annorlunda. Tyvärr missade vi cirka 2 000 personer i publiken på grund av det extremt varma vädret (31 grader). Nu ska vi göra en uppföljning och jag hoppas få in lite olika inspel kring förbättringar.

Hemmaseger för Smekeruds Bazinga

Ännu en härlig tävlingshelg är till ända på Åmålstravet och undertecknad längtar redan tills det är dags igen. Värmen till trots så tror jag att vi som tog oss till banan denna helg är glada för den fina sport som vi fick se och jag hoppas att vi även nästa år får en heldag med ponnytrav i högervarv.

The Right Way är en unik och rolig dag att uppleva trav på plats så jag lägger in en önskan om några grader mindre varmt nästa år så att fler tar tillfället i akt att uppleva dessa dagar live.

Linda Johansson