Tandemkörning – en oförglömlig upplevelse

 

Om du aldrig tidigare har suttit bakom en häst men tänkt tanken att det ser häftigt ut och att det vore roligt att prova på, då ska du boka en tandemkörning. Undertecknad törs utlova, precis som rubriken säger, en oförglömlig upplevelse. En som har provat på är Fredrik Pettersson och jag fick en pratstund med honom, Glenn H Persson och Iia Abenius.

Iia Abenius du är travbanechef här på Åmålstravet, kan du berätta vad Fredrik, och alla andra som bokar en tandemkörning kan förvänta sig?

– Närhet till hästen, fart och spänning. En fantastisk upplevelse.

Fredrik, du har ju bokat en tandemkörning, vad förväntar du dig att du ska få vara med om?

– Oj, alla pratar ju om att det blir en riktig skjuts när man driver på i starten och det ska bli väldigt intressant att få känna på den accelerationen. Även att se och känna hur en kusk gör, det ska bli väldigt roligt att sitta och lyssna på vad kusken säger och hur han agerar, hur proffset gör helt enkelt.

Har du någon tidigare erfarenhet av hästar eller trav?

– Nej inte mycket, jag har gått i ridskola en gång som vuxen. Det var jag och min bror som fick för oss att vi ville prova på detta med hästar så vi började på ridskola. Jag har ju faktiskt köpt ett delägarskap i en travhäst, ett ungt sto You Again, som vi är tio delägare på varav nio är Åmålsprofiler. Jag kommer mer och mer in i hästsporten känner jag.

Hur kom det sig att du ville prova på tandemkörning?

– Det var nog att jag blivit mer och mer nyfiken på hur sporten funkar, jag har gått mer och mer på trav. Jag har ju till och med varit på Elitloppet. Intresset växer helt enkelt så nu kändes det som att det var dags att ta nästa steg och verkligen prova på och se hur det är att åka bakom.

Glenn H Persson du är proffstränare på Åmålstravet, kan du berätta vad Fredrik kan förvänta sig?

– Det är att lära sig hästen, hur den beter sig och hur den uppträder. Det är ju en levande varelse så man får försöka läsa hästen, hur den beter sig, vad den tänker göra och inte göra. Ge hästen signaler så att den gör det den ska.

Har du några råd eller tips till Fredrik innan ni ska köra ut?

– Han är ju van att dra i grävmaskinsspakar och grejer (Fredrik hörs skratta i bakgrunden) och man får ha väldigt mjuka fingrar när det gäller hästar och djur så jag tror nog att han klarar att växla över säger Glenn innan han och Fredrik kör ut på banan.

Nu har ni kört klart, Fredrik kan du beskriv hur det kändes?

– Ja, hur kändes det här? Ett sånt enormt samspel, kommunikation med kommandon, samspel sammanfattar det väldigt bra. Att sitta och lyssna på Glenn när han berättar vad man ska tänka på, hur man gör var jätteintressant och hur hästen reagerar på vissa saker. Till exempel när vi kom till en grind så blev hon lite fundersam, men det är ju sånt som Glenn känner och vet, han känner ju You Again. Vilket drag, vi pratade ju om det innan, just hur det driver på, jag gillade det oerhört mycket.

Skulle du rekommendera andra att prova på tandemkörning?

– Ja, absolut, det rekommenderar jag alla som är intresserade att göra.

Glenn, hur tycker du att Fredrik skötte sig?

– Han skötte sig jättebra, sen fick han en väldigt fin häst att köra i You Again, en bra stammad 2- åring som köptes på Elitauktionen 2018. Hon är ung, men hon är väldigt vettig, hanterbar och duktig att springa också. Fredrik skötte sig jättebra.

Han kanske har en framtid inom detta?

– Ja, det har han, säger Glenn med ett skratt.

Iia, vad säger du om dagens övning?

– Klockrent, proffs och proffs. Snygg häst, kan det bli annat än bra? Jag måste säga att jag är imponerad av You Again som 2- åring och drar tandem och vara så väluppfostrad, men det är klart – det sitter i körhänderna. Glenn har gjort ett fantastiskt tränarjobb.

Undertecknad tycker att det är alldeles fantastiskt att köra häst. För den som vill prova på att känna farten och uppleva kraften i detta makalöst vackra och kloka djur så tveka inte, boka en tandemkörning. Åmålstravet inbjuder dessutom till gemenskap, man kan med fördel göra som Fredrik, ta med familjen, picknick- korgen och göra tandemkörningen till en familjeutflykt eller varför inte ta med kompisarna. För barnen finns lekplats precis intill bana, det kan ju vara så att de efter en stund hellre gungar eller åker rutschkana, Åmålstravet – Sveriges trevligaste travbana erbjuder något för alla åldrar, stora som små.

Linda Johansson