Swedbank och Drifandi

Lunchtrav på Mörtebol och för ovanlighetens skull hänger regnet i luften. Det kom en rejäl skur som fick publiken att ta skydd under taket vid toto- kassorna och som gav kuskarna en gratis lerinpackning. Som tur var sprack det upp igen och vi fick se nio fina lopp och dessutom fick vi vara med när Sparbanksstiftelsen Väst delade ut ett bidrag till Åmålstravet. Lopp 6 var Swedbanks lopp och efter målgång överlämnade Nina Bäckström, kontorschef för Swedbank i Åmål och Säffle, en check på hela 40 000 kronor till Iia Abenius, travbanechef på Åmålstravet.

Nina, hur kom det sig att ni valde att tillmötesgå Åmålstravets ansökan om bidrag?

– Det var ett mycket lätt val, Iia har världens driv, många bra idéer och är härligt positiv. Det görs mycket bra saker på Åmålstravet. Det är också härligt med lite annorlunda sport och tävling, det är inte så vanligt med islandshästar så det är roligt att bidra till att många fler får möjligheten att tävla med islandshästar.

Har du någon relation till hästar/trav sedan tidigare?

– Ja det har jag, när jag var liten så red jag. Pappa och farfar hade travhäst så jag var ofta med på Åmålstravet som liten. Jag minns de färgade bångarna och att det alltid var folkfest.
Bidraget som Åmålstravet fått ska gå till att anlägga en ovalbana och paddock för islandshästar på innerplan och arbetet är redan i full gång. Under dagens tävlingar så var representanter från Drifandi, föreningen för islandshästar, på plats och i samband med lopp 8 så presenterades föreningen. Jag fick en pratstund med Malin Rahm, ordförande och Lars-Gunnar Larsson, sekreterare i föreningen och projektledare.

Hur började samarbetet med Åmålstravet?

Vi hade ett första möte i februari 2018 med Iia som hade en idé om att vi skulle kunna anlägga en tävlingsbana för islandshästar på Åmålstravet. Mötet mynnade ut i att vi skulle kolla runt bland oss om det fanns ett intresse för ett samarbete och det fanns det. Det som lockade var närheten, tidigare har många av oss fått åka långt, cirka 2 timmars bilresa för att ta oss till bland annat Arvika och Axevalla där liknande anläggningar finns. Nu kommer det att räcka med en bilresa på cirka 30 minuter för de flesta av oss.

– Att kunna vara med och utveckla hästnäringen i Dalsland lockade också. Dessutom kan vi förena nytta med nöje genom att vi använda saker tillsammans och vi behöver hjälpas åt. På Åmålstravet finns redan restaurang, stallar och parkering så startsträckan blir mycket kortare än om vi skulle ha byggt upp allt från grunden.

Hur ser föreningen ut, är ni många medlemmar?

– Vi är nästa 60 fullbetalande medlemmar och vi har 30 stödmedlemmar. I september på medlemsmötet kommer vi att beskriva föreningen och vad som gäller för användandet av banan och då tror vi att fler medlemmar tillkommer.

När är tanken att det ska bli invigning och första tävlingsdag?

– Vi har tänkt ha någon form av aktivitet innan vintern, men det är inte säkert att det blir någon regelrätt tävlingsdag.

Undertecknad ser fram emot att åka till Mörtebol och se dem träna och tävla när banan är klar. Längre fram under hösten kommer vi förhoppningsvis att kunna göra ett längre inlägg om Drifandi Islandshästförening men för er som vill veta mer redan nu kan ni besöka deras sida  https://idrottonline.se/drifandiihf-islandshast/ De finns också på Facebook: Drifandi Islandshästförening.
Linda Johansson