Möte med Åmålstravets publik

Möte med Åmålstravets publik

Under sommaren drar V86 ut på turné och ett av stoppen sker på Åmålstravet. Min bild av Åmålstravet har alltid varit att det är gemytligt, trevligt och att man kommer nära hästarna. De mindre sommarbanorna är alltid välbesökta och det finns en stämning som jag inte upplever på samma sätt på de större banorna. Jag är partisk, lika bra att klargöra det, Åmålstravet är ”min bana”. Det är här jag har lärt mig köra häst, här har jag fått möjligheten att vara med och lära mig om hur olika funktioner fungerar en tävlingsdag för att sedan skriva  inlägg om det för hemsidan. Jag har dessutom fått träffa så många fantastiska människor, varit med om nya upplevelser och lärt mig massa nya saker om travet, för det finns alltid något nytt att lära sig.

Under V86- kvällen gick jag runt och pratade med publiken och ställde frågor om Åmålstravet, jag var nyfiken på om fler delade min bild av Åmålstravet. Frågorna de fick svara på var:

1. Hur ofta besöker du/ni Åmålstravet?

2. Vad är det bästa med Åmålstravet?

3. Finns det något som kan förbättras? Om ja, vad och hur?

4. Beskriv Åmålstravet med 3 ord.

5. Vad är det som lockar med hästar och trav?

6. Vill du/ni bli kontaktad angående travskola/tandemkörning?

Det flesta jag prata med besöker Åmålstravet varje tävlingstillfälle, övriga besöker banan 4-5 gånger per år.

Kvällens publik är rörande överens om att det bästa med Åmålstravet är att det är gemytligt med trevlig miljö och atmosfär. Dessutom är det nära och enkelt att ta sig till banan, men det finns även en närhet till hästarna och kuskarna som uppskattas. Det är lättillgängligt, finns många bord och platser där man kan slå sig ner och antingen äta medhavd picknick eller köpa i restaurangen eller kiosken. Här träffar man vänner, fikar och umgås. Många uppskattar att det är en liten bana.
Förbättringar som finns är högtalarsystemet, flera upplever att det är svårt att höra vad som sägs. Fler toaletter är ett annat önskemål liksom fler totoluckor. En del tyckte att det borde finnas fler ställen där man kan köpa korv och hamburgare – väntan blev lång. Nån önskade också att det skulle finnas personer som gick runt och sålde glass och dricka. De flesta framhåller att det är bra som det är, det behövs inga stora förbättringar, det är bara att underhålla och ha kvar den standarden som Åmålstravet har idag. Flera påpekar att det är att banan är en liten bana som ger den dess charm och det vill man inte ska gå förlorat, för även om det är mycket folk i publiken så är besöket alltid trevligt.

Att sammanfatta vilka ord publiken använder när de ska beskriva Åmålstravet med tre ord är oerhört enkelt; trevligt, gemytligt och folkligt.

Det som lockar med hästar och trav är för många spelet och spänningen, om man ska sätta sin vinnare eller sitt system etc. Några säger att det är att se de mindre tränarna och amatörtränarna få framgång med sina hästar men också att se uppfödarna lyckas. Närheten till hästarna lockar och de allra flesta är överens om att trav ska upplevas på plats. En annan åsikt är att det är roligt att se lopp eftersom vad som helst kan hända och spänning håller i sig tills mållinjen passerats. Många av dem jag har pratat med är uppväxta med hästar, några deläger häst och flera av dem har även jobbat med hästar och som någon sa, då är det svårt att släppa det helt. Vi är många som älskar hästar och travsporten.

Några av de jag pratade med ville bli kontaktade angående travskola/tandemkörning, en fantastisk upplevelse att se fram emot oavsett vilket alternativ man väljer, eller varför inte testa båda.

För att återknyta kort till nya upplevelser jag fått vara med om tack vare travet så är dagen till ära inget undantag. Fick frågan av Iia (Åmålstravets travbanechef), om Aftonbladet Trav365 fick ringa och prata om kvällens tävlingar och om jag kunde lämna tips på hästar som inte fick glömmas bort. Jag är ingen tipsexpert, men ställde så klart upp på det. Fick också uppdraget att göra andelssystem för V86 och V5. Kan konstatera att de tips jag lämnade inte hade någon lycka med sig, på andelssystemet för V86 blev det 6 rätt. Däremot satt mitt andelssystem för V5, dock med lite hjälp av en struken häst där reserven vann. Nya tag en annan gång.

När sista loppet gått i mål och solen precis har sänkt sig ner bakom skogen smyger dimman in och lägger sig som ett täcke över banan, det är dags att åka hem. Avslutningsvis kan jag sammanfatta att profileringen ”Sveriges trevligaste bana” stämmer, kvällens publik har intygat det.
Linda Johansson