Malin berättar om sin praktik hos Jan-Olov Persson

Vissa möten vet man på förhand att de kommer att vara både roliga och intressanta. Under året har jag, tack vare travet, haft flera möten som gett positiv energi och där glädjen personen känner för det som vi pratar om lyser igenom. Ett sådant möte var när jag för ett tag sedan träffade Malin Larsson, en av Åmåls travskolas duktiga ledare och hon berättade för mig om den praktik hon haft under hösten hos kallblodskungen i Hudiksvall. Att det var roliga och mycket lärorika veckor råder det inga tvivel om och dessutom kan det bli en spännande fortsättning.

Hur länge har du hållit på med trav?

– Det är 4-5 år nu.

Vad var det som gjorde att du fastnade för travet?

– Jag vet inte riktigt, jag höll på med ridning först men kände att jag ville testa på något nytt, då blev det trav och så fastnade jag för det.

När tog du licens för ponny?

– För två år sedan, 2017.

Du tävlar med ponny och vann lopp den 13 oktober på Axevalla med travskolans Raffe och körde nytt rekord med Nartin samma dag, roligt att det går så bra – hur många lopp kör du per år?

– Det här är min tredje säsong. Första säsongen körde jag väl bara fyra lopp, förra säsongen körde jag runt 15 och i år satsar jag på att köra några fler.

Jag vet att du tog licens för stor häst tidigare i somras, hur var det?

– Det var spännande, väldigt intressant och framför allt lärorikt. Att få känna skillnaden på fart, ponny mot stor häst, det skiljer en del.

Har du kört lopp med stor häst än?

– Nej, det har jag inte gjort.

Tror du att premiären finns inom närstående tid?

– Jag vet inte. Tanken är att träna upp travskolans Närby Laser och få ut honom på banan.

Under hösten har du varit med om något riktigt spännande och roligt. Du har haft praktik i fem veckor hos kallblodskungen Jan-Olov Persson som har sin licens vid Hagmyrens travbana i Hudiksvall. Det är ganska långt härifrån, hur kom det sig att du gjorde praktik hos JOP?

– Jag har hört om honom ganska länge och så frågade jag Iia om hon visste någon. Iia känner JOP och rekommenderade honom så på den vägen är det.

Hur kunde en dag se ut?

– När jag kom dit så förväntade jag mig att jag skulle få mocka och göra en massa sånt som stallsysslor men så var det inte alls. Det var mest körning, väldigt kul och lärorikt för mocka kan jag. På eftermiddagarna varje dag så var jag med och fixade och skötte om hästarna.

Vilka arbetsuppgifter hade du under veckorna, kan du beskriva dem lite mer?

– Jag följde med en som heter Linnéa, hon lärde mig jättemycket, det är jag väldigt tacksam för. Först på morgonen var det mockning, släppa ut hästar, ge mat och sånt. Sen åt vi själva frukost och efter det åkte vi ut och körde. Jag red också mycket, det kunde vara allt från att man körde pullert, intervaller och rätvarv men även att bara skritta. Sen var det lunch och efter det så gav man bland annat laser till de som behövde det.

Jag har hört att du var med och körde snabbjobb med ganska kända hästar, kan du berätta vilka det var?

– Det var allt ifrån B.W.Rune som var med i Derbyt och så red jag på Wilda Fille som är SM- mästare. Sedan hade jag såna som B.W.Prinsen, B.W.Kungen, B.W.Sture och Järvsö Micke.

Hur var det att få köra de hästarna?

– Det var väldigt roligt, det var kul att få känna på hur det är att köra ”riktig häst”. Det var mäktigt!

Hade du egna passhästar under dina praktikveckor?

– Nja, Linnéa som jag var med blev sjukskriven efter ett tag och då tog jag hand om hennes hästar i två-tre veckor, då var de lite som mina. Jag körde, tränade, släppte ut på morgonen och sånt som hon brukade göra.

Hur var de att ta hand om, märks det på något sätt att det är elithästar?

– Det var mest hingstar där jag var så jag tänkte att de skulle vara lite mer hispiga men jag tycker att de var väldigt snälla allihop. Det var inte så stor skillnad från våra så sett.

Var du även med på tävlingar?

– Ja, det var jag. Jag var med till Bergsåker en helg och sen åkte jag med upp till Skellefteå så då var det jag och en till som selade ut. Vi hade med oss sex hästar dit upp som vi selade på och fixade iordning. Det var lärorikt att få se hur det går till under en tävlingsdag. Väldigt lärorikt, det tar jag med mig.

En häst som jag tror att många känner till som JOP har tränat och vunnit många lopp med är Järvsöfaks, träffade du honom?

– Jajamän, det gjorde jag. Han var väldigt fin, han är bara där och är lite bortskämd.

Vad var roligast under praktiken?

– Det var att jag lärde mig så mycket. Jag gick in med inställningen att jag skulle lära mig och ta till mig allt som jag kunde lära mig. Att jag fick vara med och köra så mycket, men även rida, det var nog det bästa.

Om du får ta ut en sak som var mest lärorikt under praktiken, vad skulle du säga att det var?

– Det var att köra pullert tror jag, det var väldigt svårt men också lärorikt.

Jag har också hört att du fick ett jättefint erbjudande från Persson, kan du berätta om det?

– Det var att de ville att jag skulle stanna kvar, till julen i alla fall. Jag har haft lite kontakt med Linnéa efteråt så vi har lite planer.

Roligt, något du kan berätta om?

– Nej, jag vet inte riktigt än.

Vad är det bästa med hästar och trav?

– Det är att man får ut så himla mycket av hästar, man släpper allt annat när man sitter bakom hästen. Det är väldigt gott att få slappna av men ändå vara fokuserad på vad man ska göra.

Innan vi avsluta helt så är lite rolig kuriosa att travskolans kallblod Närby Laser, eller Lasse som vi kallar honom, en gång i tiden tränats av JOP. Det är roligt för det blir nästa som att cirkeln är sluten.

– Ja, jag hörde lite om honom när jag var där.

Avslutningsvis, tänker du dig en framtid inom travet som kusk/tränare/skötare? Hur ser den i så fall ut om du får drömma fritt?

– Ja, den är inom travet i alla fall. Jag vill skaffa mig mer erfarenhet först innan jag bestämmer mig.

Stort tack Malin för att du tog dig tid att berätta om dina veckor hos Stall Jan-Olov Persson, det ska bli spännande att höra om fortsättningen.

Linda Johansson