Licenskurs

Åmålstravet har åtta personer som går licenskurs. En del i det är att köra licenslopp som ska godkännas, jag fick en pratstund med var och en av dem innan det var dags för dem att ge sig ut på banan. Dagen innehöll två provstarter med bil, en kort och en lång. Dessutom genomfördes linjestart.

Frågorna de fick svara på var:

1. Hur länge har du hållit på med trav?

2. Vad var det som gjorde att du fastnade för travet?

3. Hur har licenskursen varit?

4. Hur ska det bli att köra linjestart?

5. Har du kört samma häst i alla provlopp?

Linnea Åhl

– Hästar har jag hållit på med hela livet, jag började köra ponnylopp när jag var 10 år. Att jag fastnade för travet berodde till viss del på att jag har det i släkten men också för att jag tycker att jag har mer kontroll bakom hästen än på den, det känns mer säkert och lugnare.

– Kursen har varit bra, det har varit roligt och det går fortare jämfört med ponny. Linjestart är helt nytt för mig och det ska bli spännande att prova på det, vi har gått igenom linjestart teoretiskt men inte testat än på riktigt.

– Jag började med min egna häst, men den blev skadad så jag har haft olika hästar. Idag kör jag Strong Summer som tränas av Linda Henriksson.

Erik Rolfsman

– Jag började på travskolan när jag var 6 år så jag har hållit på i ca 9 år, licens för ponny tog jag 2015. Jag fastnade för sporten på grund av att det är fina djur och farten. Kursen har varit bra, det har funkat fint och det har varit kul att köra lopp. Att köra linjestart ska bli roligt, det har jag inte gjort förut.

– I de fem första loppen körde jag Iias Penning, efter det har jag kört Spring Season som jag kör idag och som Malin Gustavsson tränar.

 

Celinn Hillerström Persson

– Travet började jag med för cirka 5 år sedan. Pappa (Glenn H Persson, som jag hör skämtsamt ropa i bakgrunden – ”pappa tvingade henne”) flyttade hit och jag fick en ponny. Till en början var jag på ridskola men så småningom började jag här istället. Kursen har varit bra och den har samlat alla, vi håller ihop. Jag har inte testat linjestart innan men det verkar inte så svårt så det ska nog gå bra.

– Första licensloppet hade jag en annan häst men sedan har jag haft Rockfield som pappa tränar.

Felicia Persson

– Jag tog licens för ponny 2014 men har hållit på med hästar hela livet. Min pappa och farfar har hållit på med hästar och trav så det blev automatiskt att även jag började.

– Licenskursen har varit rolig, att gå från ponny till stor häst har varit kul. Linjestart har jag testat en gång när jag tog ponnylicens, men inte med stor häst så det ska bli spännande.

– Jag har kört samma häst, Daniels Tarzan som Kent Persson tränar i varje lopp.

Nicklas Nilsson

– Det beror på hur man ser det. Sista omgången var för ca ett och ett halvt år sedan, men pappa har haft hästar och så har jag hållit på med ponnytrav. Jag gillar dessutom spelet och har varit mycket på trav som spelare.

– Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att jag fastnade för travet, pappa har som sagt haft hästar så det blev väl mer eller mindre naturligt. Kursen har varit rolig, när man är intresserad är allt roligt.

– Jag har sett det på tv, men det ska bli kul att få testa själv. Jag har haft samma häst utom i två lopp, kör Chill Out Joe som tränas av Sofie Karlsson.

Malin Larsson

– Jag har hållit på med trav i cirka 4 år. Jag började med ridning men bytte sedan till trav, jag kände ingen sedan innan som hållit på med trav.

– Kursen har varit rolig, intressant och lärorik. Det har varit roligt med stor häst och högre farter. Linjestart ska bli spännande och det ska bli intressant att se hur det går.

– Drisco Bee Cecilia som jag kör idag och som Kjell Magnusson tränar är tredje hästen jag kör.

Eline Zackariasson

– Det blir cirka 4-5 år. Jag känner mig tryggare bakom hästen än i sadel, det känns som att jag har bättre koll bakom när jag kan se hur den rör sig.

– Kursen har varit tydlig och jättebra. Det ska bli spännande med linjestart, men det är lite att hålla koll på så att det inte blir rörigt.

– Jag haft två olika, kör idag White Nose som Kjell Magnusson tränar.

Tony Magnusson

– Jag höll på med trav från det att jag var liten till 1989, jag är näst intill född in i travet för farsan har alltid haft hästar. Jag hade faktiskt starthäst två gånger på V65 på 80- talet och när jag började igen 2015 hade jag inte kört häst på 25 år. När jag skulle hjälpa farsan att bygga om stallet så tyckte han att jag skulle köra en häst och vi skulle va ute i cirka 45 min, det blev en och en halv timme. Därefter köpte jag och farsan tre hästar ihop.
– Kursen har varit bra, jag har kört både i Åmål och Karlstad eftersom det är roligt med olika ställen. Det är bara att åka ut och köra, jag brukar inte vara nervös och det är jag inte idag heller, jag har kört så mycket.

– Jag har kört med två egen hästar tidigare, Astrid L. Cheri som Kjell Magnusson tränar och som jag kör idag är fjärde hästen jag kör.

 

Alla deltagare blev godkända på dagens provlopp och linjestarten fixade de så klart med beröm godkänt. Alla deltagare var också samstämmiga i att linjestarten gick bra och att det var en rolig erfarenhet att ha fått testa. Tack alla kursdeltagare för att ni tog er tid att svara på mina frågor.
Linda Johansson