En tävlingsdag i måldomartornet.

Tävlingssäsongen är äntligen i gång på Åmålstravet och jag har fått förmånen att besöka måldomartornet. Oftast när jag besöker en travbana blir jag uppslukad av att titta på alla fantastiska hästar, hur de värmer men också i att försöka klura ut vilka som ska med på spelkupongen. Det är lätt att glömma bort att det finns en organisation bakom där många människor och funktioner samarbetar för att en tävlingsdag på travbanan ska fungera. Dels för att de aktiva på stallbacken ska ha en bra arbetsmiljö och en trevlig upplevelse, men också för oss på publikplats. Måldomaren tillsammans med måldomarnämnden är högsta beslutande organ en tävlingsdag. Det är här som beslut fattas om vem som vunnit respektive lopp och där man ser till att allt går rätt till i loppen.

När jag kommer upp i tornet träffar jag dagens måldomare, Ragnvald Olsson och hans medhjälpare i måldomarnämnden, Bo Bergkvist, Göran Lundahl och Anders Erlandsson. Målkameran, som visar i vilken ordning mållinjen passerats av hästarna sköttes idag av Björn Henningsson (ordinarie är Roger Johansson) och Ola Hallerstedt är dagens speaker som ger publiken information om resultat och odds efter loppen. Jag får en kort första genomgång av hur de arbetar och allt eftersom tävlingsdagen fortskrider får jag mer detaljerad information och de visar hur och till vad man använder de tekniska hjälpmedel som finns. Alla loppen följs live genom tornets fönster och man har en fantastisk utsikt över banan.

Travsporten har, precis som alla andra sporter, ett regelverk som ska följas och det är viktigt att de beslut som fattas är rätt. Till sin hjälp har måldomaren och teamet i måldomarnämnden olika hjälpmedel som de använder i sitt beslutsfattande. Det finns två kameror att tillgå, en övervakningskamera och en publikkamera och alla lopp spelas in. Övervakningskameran har enbart måldomaren och hans team tillgång till och publikkameran är de bilder som visas för de som väljer att följa travet framför exempelvis tv:n eller datorn. Övervakningskameran används för att kolla incidenter som inträffar och som man behöver studera igen innan man fattar beslut om loppets vinnare eller om någon bestraffning ska utgå. Filmen spolas tillbaka cirka 500-600 meter innan mål för att kontrollera så att inget otillbörligt sker på upploppet och för att undvika diskussioner kring beslutet är de två som tittar. Ibland kan det vara så att publikkameran har bättre bilder och då använder man dessa istället. Det händer att man dröjer med att ropa ut tvåan och trean i mål om det skulle vara något de vill studera innan ordningsföljden blir helt klar.

– Att vi ropar ut vinnaren men eventuellt dröjer med övriga placeringar har bland annat med vinnarceremonin att göra, ofta ska vinnande kusk även köra i nästa lopp och skulle resultatet dröja allt för länge blir hela tävlingsdagen fördröjd.

– Skulle en incident inträffa under loppet så pratar vi alltid med kusken och berättar hur vi ser på situationen och så får hen en chans att ge sin syn på det inträffade innan straff i form av böter eller avstängning delas ut. Om kusken vill se filmen från loppet, ”körs den över” till en monitor i kuskrummet. Många gånger är det så att kusken redan är medveten om att hen gjort fel och tar sitt straff utan diskussion.

– Om nämnden är oense om något så är det jag som måldomaren som har sista ordet berättar Ragnvald, men det händer inte särskilt ofta utan vi tycker oftast lika i våra bedömningar och vi försöker alltid komma fram till ett gemensamt beslut.

Alla hästar ska räknas in i mål och för att säkerställa ordningsföljden har man en målkamera till hjälp, i de fall det är hårt i mål och det är svårt att avgöra vilken häst som var först över mållinjen kan man förstora upp målfotot för att på så sätt fastställa resultatet. Björn Henningsson visar att det går att förstora målfotot ganska mycket, men ibland går det ändå inte att skilja ekipagen åt och då blir det dött lopp och delad seger.

Efter varje lopp ringer måldomaren till ATG i Stockholm och rapporterar in ordningsföljden i mål och vinnartid. När det är rapporterat och uppdaterat i datasystemet går det inte längre att ändra, då är det loppet stängt.

Säsongspremiären är till ända, nio lopp är avklarade och det blev två hemmasegrar i form av White Nose och Carbureightr. En bra start på säsongen och för min del en mycket lärorik sådan. Stort tack till er som jobbade i måldomartornet denna dag för att ni tog er tid och berättade, visade och förklarade vad ert jobb innebär.

Linda Johansson