Det var så det började! -Linda berättar.

Det är lördag eftermiddag i mitten av 80- talet, på tv:n visar programmet Tipsextra engelsk fotboll och i halvlek körs det travlopp i en rasande fart, åtminstone var det så jag upplevde det. Några år senare bjuder Benders in till Axevallatravet, en mycket trevlig tillställning med många travlopp att titta på. Dessa två händelser är mina första travminnen, inget av dem gjorde något större intryck. Det dröjde till tidigt 2000- tal innan jag hittade travet som intresse och då som spelare. Jag har glömt exakt vad det var som gjorde att jag fastnade för spelet men alla fantastiska hästar, farten och snabbt resultat om jag satsat på rätt häst eller inte bidrog till det.

Om minnet sviker gällande spelintressets början så kommer jag fortfarande ihåg första gången jag körde häst som om det var igår. I januari 2015 flyttade jag från Stockholm till Karlstad och bestämde mig för att jag ville prova på att köra häst. Eftersom jag skulle ”mellanlanda” i Åmål några veckor så skickade jag en fråga till Åmålstravet om de skulle ha vuxenkurs under våren, det skulle de och jag var välkommen. Sagt och gjort, en mörk kväll i januari åkte jag till Mörtebol och träffade Iia Abenius, de andra lärarna, deltagarna och hästarna. Hästen jag körde den kvällen heter Kämpen, en shetlandsponny som är lika bred som han är hög. En fantastisk individ som verkligen gör skäl för sitt namn och jag var fast. Jag som bara skulle köra några lektioner för att prova på insåg snabbt att jag ville fortsätta köra.

Första gången vi körde stor häst var när Iia hade med sin Penning. Att beskriva känsla av hur det är att köra häst är en utmaning. Det beror egentligen inte på att ordförrådet inte räcker till, utan för att jag upplevde det som så häftig och överväldigande att oavsett vilka ord jag använder så går det inte att ge en rättvis bild. Det måste upplevas. Känslan har stannat kvar hos mig och jag upplever den varje gång jag kör häst. Jag uppmanar alla att prova på och jag törs lova att ingen kommer att bli besviken.


Idag kör jag travskolans kallblod, Närby Laser, alias Lasse, en oerhört cool kille med en ängels tålamod. I princip varje fredag kör jag privatlektion med Iia, bättre start på helgen kan man inte få och hela veckan ser jag fram emot att styra bilen mot Åmålstravet. Jag är så glad och tacksam att jag kom på att jag skulle testa att köra häst och att jag varje vecka får umgås med Lasse och Iia.

Linda Johansson