Breddtrav med Idrottskul – en-utanför-boxen-dag

Tävlingsdag med breddtrav på Åmålstravet och denna dag gjorde travet gemensam sak med Idrottskul. På plats fanns 13 föreningar och Folktandvården. Det var gratis inträde och fritt fram att prova på olika idrottsaktiviteter som exempelvis badminton, konståkning och karate, även hoppborgar och hinderbana fanns för de som ville testa det. Självklart fanns travskolan på plats så att alla som ville prova på att köra häst fick möjlighet att göra det. Det kördes givetvis också travlopp, 9 stycken för att vara exakt.

Efter dagens slut fick jag en pratstund med Iia Abenius, travbanechef och Fredrik ”Freddan” Eriksson, fritidskonsulent för Teknik-Fritid Säffle Åmål.

Hur kom samarbetet mellan Åmålstravet och Idrottskul till?

– Det kom till genom ett fåtal effektiva möten med personer på både politisk, kommunal och föreningsmässig nivå, berättar Freddan. Jag och Iia kom i kontakt med varandra under ett av dessa möten och började spåna på vad travet och Idrottskul skulle kunna arrangera gemensamt. Iia tar vid och berättar att det tog Freddan 3 sekunder att svara ja till att hitta på något roligt på travbanan. Idén var att arrangera en idrottsmässa på Åmålstravet under en travdag och idag har vi sett resultatet.

– Vi fick snabbt stort förtroende hos föreningslivet, berättar Freddan, de ville jättegärna vara delaktiga. Det är roligt för jag och Freddan är rätt lika säger Iia, vi hade planen klar och var på upploppet när de andra var på uppsamling till start. Freddan instämmer och säger med ett skratt att nu är både Iia och jag redan i planeringsstadiet inför nästa år, temat vi tänker oss då är barn- och ungdomsfokus.

– Om vi dessutom har mässan en travdag med bara ponnylopp blir det enbart barn- och ungdomsfokus och det ligger helt rätt i tiden säger Iia, eftersom travet 2020 bland annat har fokus på ungdom. Vår idé om mässa på Åmålstravet med barn- och ungdomsfokus ska dock förankras hos föreningar och kommunerna i en utvärdering angående dagen, men tanken känns helt rätt.

Vilka förväntningar hade ni på dagen när ni bestämde er för att genomföra den?

– Jag har alltid höga förväntningar på mig själv säger Freddan, jag tror att både jag och Iia förväntade oss och såg en väldigt, väldigt bra dag framför oss. Det har varit fantastisk välbesökt, 1 185 besökare, det är inte dåligt. Vi har också fått jättebra respons från föreningslivet, så jag skulle vilja säga att dagen faktiskt blev ännu bättre än förväntat. Det var ju ett helt nytt event, så det kan hända att vi hade lite för högt ställda förväntningar, men vi visste att vi kunde göra det så bra som det blev.
– Jag instämmer i det Freddan säger men vill lägga till att vi också såg det som ett tillfälle att stärka gemenskapen föreningarna emellan och rekrytera fler till både idrotten och travet, det finns en styrka i att vi hjälper varandra att bli fler och dessutom får vi till samverkan över kommungränserna. Av de föreningar som deltog idag var hälften från Åmål och hälften från Säffle.

Infriades förväntningarna?

Svaret kan vi skönja i tidigare svar, men för att förtydliga så är svaret är ett rungande ja från både Iia och Freddan.

Vilken respons har ni fått från besökarna?

– Både besökare och föreningar har varit oerhört nöjda, det har varit ett smörgåsbord av idrottsaktiviteter att välja från, det har funnits något att prova på för alla. Det är folkhälsa när det är som bäst, man leker fram rörelse. Föreningarna har redan börjat prata om nästa år, bättre betyg kan vi inte få säger Freddan. Han fortsätter med att en viktig ingång är att få prova på och att det är gratis, även entrén var gratis. Ja, och på travskolans kurser är första tillfället alltid gratis säger Iia.

Om ni får välja ut var sin höjdpunkt under dagen, vad blir det då?

– Då säger jag hela arrangemanget i sig, det blev en folkfest, en idrottens samlingsplats. Jag håller med säger Iia och för mig var höjdpunkten också att det kom så många besökare tack vare att vi tänkte och gjorde något nytt. Utifrån ett travperspektiv är det också tydligt att vi måste våga tänka utanför boxen, det är viktigt för travsportens framtid.

Det låter på er som att vi kan se fram emot en sådan här dag även nästa år?

– Jag ska som sagt inom kort tillsammans med Iia, kommunen och föreningslivet göra en gemensam utvärdering av dagen, men tanken är absolut att vi kör även nästa år. Idrottskul en dag med ponnytrav tror vi på – då med fullt fokus på barn och ungdom.

Hur vill ni sammanfatta dagen?

– Jag vill sammanfatta det med att travsport och föreningsliv skapar stor uppslutning, vi gjorde en annorlunda grej och annorlunda är bra. Vi vågade gå utanför boxen och det gav ett fantastiskt gensvar säger Freddan. Jag kan bara instämma säger Iia, det har varit en fantastisk uppslutning och jag är glad att vi genomförde dagen.

Undertecknad hoppas att travet och idrottskul gör gemensam sak många år framöver, för precis som Iia och Freddan framför så var det folkfest på Åmålstravet idag – Sveriges trevligaste travbana gjorde som vanligt skäl för namnet. Med tanke på både Iias och Freddans glada sätt och energi är det inte svårt att förstå att det var enkelt att locka föreningar till att delta i denna dag. Stort tack Iia och Freddan för att ni tog er tid att berätta om dagen för mig och för det fantastiska evenemang ni arrangerat. Avslutningsvis, idrottsmässa med ponnytrav nästa år, det kan inte bli annat än succé.

Linda Johansson