Besök av Johan Lindberg och Stefan Hultman

Torsdagen den 18e oktober fick Åmålstravet finbesök av generalsekreteraren för ST Johan Lindberg och travtränaren Stefan Hultman. Medan Johan Lindberg satt i möte med styrelsen fick ett 30 tal personer nöjet att lyssna på Hultman i travskolans stall. Han svarade på frågor om foder, balansering och hur Stig H Johanssons hemlighet är att han inte gör någonting, träningsupplägg och pulsmätare. Ett varmblod och ett kallblod visades upp för att han skulle bedöma exteriörerna.

 

Händelsevis var varmblodet, Carlos Lennon som ägs av Johan Ramm, efter Hultmans stjärnskott Maharajah. Kallblodet Närby Laser tillhör travskolan och fick bra betyg av Hultman även fast han inte är expert på kallbloden.

Efter Stefan Hultmans föreläsning och frågestund i travskolestallet samlades drygt 100 stycken personer i travresturangen för att fortsätta lyssna på honom men även Johan Lindberg. Lindberg är generalsekreterare för Svensk Travsport och höll sitt föredrag om projektet Pegasus. Det handlade om hur den svenska travsporten mår, hur är statusen egentligen?

Han visade på statistik och ifrågasatte vad vi kan göra bättre. Travsporten här i Sverige mår bättre än i många andra länder. Han tryckte på att det är ute i landet som förändringarna kan ske, det hjälper inte att han står i Stockholm och skriker i megafon. Det som behövs är ett enat travsverige som arbetar mot samma mål varje dag och väljer samma väg, enade.

”Men vi mår ju inte bättre för att andra mår sämre.” -Johan Lindberg.

Stefan Hultman började sin del av kvällen med att berätta om när han blev sjuk för tre år sedan. Han drabbades av en ovanlig muskel -och nervsjukdom som heter myastenia gravis. Hultman berättade om hur han den vintern var helt passiv, han kunde inte prata, se, gå. Han satt i en stol och åt höga halter kortison vilket resulterade i en vikt på 154 kg. Frågan är om någon var långt ifrån gråten när han berättade sin historia, inte minst när han berättade om hur travet blev hans räddning. Viljan för att komma tillbaka till hästarna och travvärlden är det som hjälpte honom att överleva. I ett rum fullt med människor som håller på med hästar, lever och andas trav berörde det djupt.

Stefan Hultman har levt ett rikt travliv på det sätt att han har mängder av historier och erfarenheter att dela med sig av. Det bjöds på mycket skratt och nostalgi när han berättade om sina hästar, idolen Stig H Johansson, turer till Milano och Paris med hästar och sin resa från att putsa skor för en tränare på Solvalla till att vara en av världens mest framgångsrika tränare. Hultman berättade om sin prestationsångest och hur han aldrig stannade upp för att riktigt njuta av framgångarna innan han satsade allt för att uppnå nästa mål på listan.

Tillslut var kvällen ändå över men Hultman har så många historier att berätta så ett dygn skulle inte räcka. Åhörarna och Stefan Hultman har Johan Lindberg att tacka för att de hittade tillbaka till berättelsen när Hultman ramlade in på alla härliga sidospår. Det blev en mycket inspirerande kväll för alla som hade förmånen att vara där och lyssna på Lindberg och Hultman. Nu ska Johan Stefanz vidare genom Sverige på sin turné.